KIRKUK - Aanslagen in Irak hebben dinsdagochtend zeker 29 mensen het leven gekost. De zwaarste aanslag had plaats in de noordelijke oliestad Kirkuk waar bij een zelfmoordaanslag negentien mensen stierven en 53 anderen gewond raakten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De aanslag in het centrum van Kirkuk was gericht tegen ambtenaren die voor de al-Rafidain Bank op hun salaris wachten, aldus generaal-majoor Turhan Yusif, de chef van de plaatselijke politie. Onder de doden zijn ook kinderen die in de buurt voedsel en snoep verkochten.

In de stad wonen Koerden, Turkmenen en Arabieren. De autoriteiten zijn bezorgd over etnische spanningen De Koerden zeggen dat het onderdeel is van Koerdistan, maar de andere groepen willen hier niets van weten. Het incident gebeurde kort voor de beëdiging van Masoud Barzani tot president van de drie noordelijke Koerdische provincies.

Bij een andere aanslag in Kanaan nabij Baquba in Centraal-Irak vielen tien doden onder wie twee kinderen en vier militairen. Het politiebureau hier was eerder met mortiergranaten aangevallen en het leger stuurde hierop versterking. Toen de militairen arriveerden, ontplofte een auto die nabij het bureau geparkeerd was. Leger en politie zijn dagelijks doelwit van de voornamelijk soennitische rebellen.