SANTA MARIA - Popster Michael Jackson is vrijgesproken van alle aanklachten in het vier maanden durende proces wegens kindermisbruik. Jackson had steeds ontkend de toen 13-jarige Gavin Arvizo te hebben misbruikt. De King of Pop verliet maandagavond de rechtbank als een vrij, maar zichtbaar vermoeid man. "Er was gewoon niet genoeg bewijs", zei een jurylid na afloop.


Jackson verlaat enkele minuten na de uitspraak de rechtzaal

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Het recht heeft gezegevierd", zei Jacksons advocaat Thomas Mesereau. Even daarvoor had de jury Jackson unaniem op alle tien punten vrijgesproken, dus ook van het geven van alcohol aan de nu 15-jarige jongen. Volgens mensen in de rechtszaal reageerde Jackson uiterlijk nauwelijks, maar depte hij zijn gezicht met een zakdoek.

Jacksons moeder huilde. Zijn vader en twee zussen, LaToya en Janet, waren ook aanwezig. Hij vertrok daarna naar zijn ranch Neverland, de plek waar de jongen had gezegd door Jackson te zijn misbruikt. Michael Jackson had achttien jaar celstraf kunnen krijgen.


Fans juichen na het horen van de uitspraak

De aanklagers reageerden teleursteld. De jury geloofde niets van hun stelling dat de gevierde zanger in feite een alcoholverslaafde pedofiel is die jonge jongens aanrandt. Aanklager Tom Sneddon heeft tien jaar aan de zaak gewerkt. Na de uitspraak zei hij: "We zijn teleurgesteld maar geloven in het rechtssysteem." Vooral de verklaring van Arvizo's moeder (volgens de defensie arrogant en belust op geld) lijkt de zaak van de aanklagers geen goed te hebben gedaan.

De jury (acht vrouwen en vier mannen) had zeven dagen nodig om tot een uitspraak te komen. Ze moesten verklaringen van 140 getuigen en zeshonderd stuks bewijsmateriaal doorploegen. "We hebben naar het bewijs gekeken en waren het eigenlijk wel eens", aldus een 79-jarig vrouwelijk jurylid. Een 63-jarige man zei dat al snel was besloten om de beroemdheid als een gewoon individu te beschouwen. Een ander jurylid: "We hadden overtuigender bewijs verwacht, maar dat was er niet."

Rust

Namens de juryleden had rechter Rodney Melville een verklaring voorgelezen waarin ze vroegen om vanaf nu met rust gelaten te worden. Dat is nog maar de vraag. Filmproducenten, uitgevers en media hebben veel interesse in alles wat met het sensationele proces te maken heeft.

Buiten het gerechtsgebouw vierden honderden fans feest. Sommigen huilden, anderen vielen flauw. Janneke van der Linden van de Nederlandse fanclub zei de vrijspraak wel te hebben verwacht. "We zijn sprakeloos en heel blij voor hem." Volgens Van der Linden is Michael Jackson door een hel gegaan. Ze vertelde dat fans de hele avond met elkaar chatten en telefoneerden en dat forums op internet overbelast waren. Ook Michaels ex-vrouw en moeder van twee van zijn drie kinderen, Debbie Rowe, liet weten verheugd te zijn.

Het Amerikaanse rechtsysteem kent in beginsel geen hoger beroep voor de aanklagers na vrijspraak door een jury, omdat dit zou neerkomen op een nieuw proces over dezelfde aanklacht. Dat is in strijd is met de grondbeginselen van de Amerikaans rechtsstaat. Tom Sneddon zei echter dat hij weer een onderzoek tegen Jackson zou openen indien daar nieuwe aanwijzingen voor zouden zijn.

Gavin Arvizo, die stelde door Jackson te zijn misbruikt, heeft nog drie jaar de tijd om te besluiten of hij in een civielrechtelijke procedure Jackson alsnog kan laten veroordelen. De kansen op een dergelijke veroordeling van Jackson met schadevergoedingen voor de Arvizo's zijn echter met de vrijspraak van maandag sterk verminderd.