NEW YORK - Van de ongeveer 2800 mensen die bij de aanslag op het World Trade Center in New York om het leven kwamen, zullen er naar schatting achthonderd nooit geïdentificeerd worden. Dat hebben forensische deskundigen zaterdag in The New York Times gezegd.

Tot nu toe hebben onderzoekers de identiteit vastgesteld van ruim 1200 mensen die op 11 september vorig jaar om het leven kwamen. Twee gekaapte vliegtuigen boorden zich toen in de WTC-torens, die korte tijd later instortten. Bij vermoedelijk achthonderd andere slachtoffers zal identificatie alsnog mogelijk zijn.

Onvoldoende DNA

Vermoedelijk is er onvoldoende DNA aanwezig om ook de identiteit van de overige achthonderd slachtoffers vast te stellen. Een van de onderzoekers verklaarde in de New Yorkse krant van een aantal mensen die zich tijdens de aanslag in de twin towers bevonden, niets meer over is. Het onderzoek zal waarschijnlijk nog tot het einde van dit jaar duren.

Gebitsanalyses

Het DNA-materiaal dat in de puinhopen van de twee torens is gevonden, is vergeleken met spullen die nabestaanden aan de onderzoekers beschikbaar hadden gesteld. Daaronder zijn tandenborstels, haarborstels en andere persoonlijke artikelen. Van sommige mensen kon de identiteit worden vastgesteld met behulp van meer traditionele vormen van onderzoek, zoals het bestuderen van vingerafdrukken en gebitsanalyses.