DEN HAAG - Notoire huisjesmelkers moet het verboden worden meer panden dan hun eigen woonhuis te bezitten. Dat stellen de Kamerfracties van PvdA en VVD maandag voor in een nota. "We moeten deze jongens slimmer en effectiever straffen", stelt Kamerlid Depla (PvdA).

De twee fracties willen daarnaast voorkomen dat mensen die op zoek zijn naar een huurwoning, in de armen van huisjesmelkers gedreven worden. Woningcorporaties moeten bijvoorbeeld meer mogelijkheden krijgen om sociale pensions te stichten en aan kamerverhuur te doen.

Gevaarlijk

Malafide verhuurders, de huisjesmelkers, hebben weinig oog voor onderhoud of veilige huisvesting. Zij zijn vooral bezig zoveel mogelijk geld te verdienen door (te) veel verhuurders in hun panden te proppen. Deze overbewoning is gevaarlijk. Vooral in oude wijken van de grotere steden is dit tevens slecht voor de leefbaarheid.

Minister Dekker van VROM spoorde gemeenten al eerder aan de illegale verhuur aan te pakken. Volgens de bewindsvrouw hebben gemeenten bijvoorbeeld via de bouwregels voldoende manieren om de huisjesmelkers het leven zuur te maken.

Grenzen

Volgens Depla gaan de stappen van de minister niet ver genoeg. "Gemeenten kunnen al heel veel maar lopen toch vaak tegen grenzen aan." Via de nota willen PvdA en VVD gemeenten de extra mogelijkheid geven notoire huisjesmelkers samen met betrokken makelaars en notarissen strafrechtelijk aan te pakken. De Tweede Kamer debatteert donderdag met de minister over deze kwestie.