LUXEMBURG - De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, De Gucht, heeft maandag na overleg met zijn Europese collega's in Luxemburg nieuwe, zij het verholen kritiek geuit op Nederland. Doelend op Nederland zei hij tegen de Belgische media dat zijn land "federaal blijft, in tegenstelling tot sommige van onze buurlanden die elke bijdrage aan de EU tot op de laatste cent tellen".

De Gucht kreeg een kleine tien dagen terug al veel kritiek van Nederlandse zijde, toen hij premier Balkenende een "mix van Harry Potter en stijfburgerlijkheid" noemde. Nu zet Nederland in zijn ogen te veel in op de hoge eigen bijdrage aan de EU.

Hoogste bijdrage

De Gucht liet maandag overigens documenten verspreiden waaruit zou moeten blijken dat niet Nederland, maar België per hoofd van de bevolking de hoogste bijdrage aan de EU levert. Daarbij gaat het echter alleen om de bruto bijdrage, waarbij de inkomsten die België van de EU ontvangt, niet zijn meegerekend. Wat de nettocontributie betreft is Nederland volgens het ministerie van Financiën in Den Haag met een bijdrage van circa 180 euro per inwoner per jaar wel de grootste nettobetaler.

Ontslag

Belgische oppositiepartijen hebben maandag gevraagd om het ontslag van minister De Gucht. Aanleiding waren de kritische uitspraken van De Gucht over de Nederlandse premier Balkenende. Premier Verhofstadt heeft het verzoek direct afgewezen. Hij stelde dat het incident gesloten is door de schriftelijke excuses aan Balkenende.