ROME - Het Italiaanse referendum over de opheffing van restricties op kunstmatige bevruchting is ongeldig. Minder dan de helft van de Italiaanse kiesgerechtigden nam de moeite hun stem uit te brengen, na een oproep van de katholieke kerk om het referendum te boycotten. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag gemeld.

De Italianen konden zondag en maandag hun stem uitbrengen. De helft van de 47 miljoen kiezers moest stemmen om het referendum geldig te maken. Zondagavond was de opkomst echter nog lager dan 19 procent en uiteindelijk bleef die steken op 24,1 procent.

Boycot

De lage opkomst is onder meer het gevolg van de oproep van de in Italië machtige katholieke kerk. Paus Benedictus de XVI steunde de oproep, omdat de bescherming van het ongeboren leven op het spel zou staan. President Ciampi, vice-president Fini en oppositieleider Prodi negeerden de boycot zondag en brachten hun stem uit. Onduidelijk is of premier Berlusconi ook stemde.

Verboden

Volgens de huidige Italiaanse wetgeving is het verboden sperma of eicellen te doneren en zijn er beperkingen bij embryo-onderzoek. Bovendien mogen bij in vitro fertilisatie (IVF) slechts drie embryo's per keer worden gemaakt, die tegelijkertijd moeten worden teruggeplaatst.

Vrijzinnig

Italië verscherpte de wetgeving over vruchtbaarheidsbehandelingen omdat het land het meest vrijzinnig dreigde te worden. Zo hielp een Italiaanse gynaecoloog vrouwen boven de 60 jaar om alsnog zwanger te worden.