AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft diverse tips binnengekregen over de voortvluchtige tbs'er Wilhelm J. Schippers . Volgens een woordvoerder zitten daar enkele bruikbare bij. Zondagavond hebben politie en justitie een opsporingsbericht verspreid over de 40-jarige man. Dat bericht is voorzien van een portretfoto van Schippers. Minister Donner van Justitie heeft voor het verspreiden van dit bericht toestemming verleend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Opsporingsberichten van voortvluchtigen zijn zeldzaam. Zeer ongebruikelijk is het dat de volledige naam en een foto van de voortvluchtige hierin worden opgenomen.

Schippers verbleef in de tbs-kliniek Veldzicht in het Overijsselse Balkbrug. De rechtbank in Amsterdam legde hem in 1990 de tbs-maatregel op, voor onder meer een zedendelict. Hij was vorige week dinsdag op begeleid verlof voor familiebezoek in Eindhoven. Op de terugweg ontsnapte hij op het station in Utrecht aan zijn begeleiders.

Opheldering

Maandag zei LPF-Kamerlid Eerdmans dat hij minister Donner dinsdag nader aan de tand wil voelen over de ontsnapping van de tbs'er. Ook de PvdA heeft de bewindsman om opheldering gevraagd.

Vorig jaar ontvoerde en misbruikte een ontsnapte tbs'er een meisje uit Eibergen. Die affaire deed veel stof opwaaien. Minister Donner heeft de regels rond verloven voor tbs-gestelden toen aangescherpt en gaf politie en justitie meer bevoegdheden om voortvluchtigen actief op te sporen.