VOORBURG - Nederlanders hebben de afgelopen jaren meer voorzorgsmaatregelen genomen om hun bezittingen te beveiligen. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die maandag werden gepubliceerd.

Bijna iedereen neemt maatregelen om woninginbraak te voorkomen. Slechts 5 procent doet dit niet. Het gaat onder meer om buitenverlichting, extra veiligheidssloten, het bezit van een waakhond of een alarminstallatie.

Diefstal

Ook beveiligen steeds meer autogebruikers hun auto tegen diefstal. Vorig jaar had ruim de helft van alle automobilisten een startonderbreker en/of alarminstallatie. In 1999 was dat nog een op de drie. Mensen tussen de 45 en 64 jaar doen er het meeste aan om hun auto te beveiligen, jongeren (18-24 jaar) en 65-plussers hebben hun auto het minst voorzien van extra beveiliging.

Verder hebben bijna alle fietsen een veiligheidsslot. Het graveren van een postcode in het fietsframe als diefstalpreventie is op zijn retour. Een nieuwe maatregel is de diefstalpreventiechip. In 2004 had 6 procent van alle fietsbezitters een dergelijke chip in hun fiets ingebouwd.