NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad is vrijdag unaniem akkoord gegaan met het - vierde - compromisvoorstel van de Verenigde Staten over het Internationaal Strafhof. Amerikaanse militairen die deelnemen aan een VN-vredesmissie krijgen een jaar lang ontheffing van eventuele vervolging door het strafhof.

Na een storm van protesten binnen de veiligheidsraad, werd het voorstel uiteindelijk met vijftien stemmen tegen nul aangenomen. Door het bereikte akkoord kan de VN-missie in Bosnië verlengd worden tot januari 2003. De VS spraken daar een veto over uit, omdat ze eerst een ontheffing van vervolging voor haar militairen wilden.

De Amerikaanse VN-ambassadeur John Negroponte zei na afloop blij te zijn met de uitslag. Maar hij waarschuwde wel voor ,"serieuze consequenties'' als er ooit een Amerikaan voor het strafhof gedaagd werd. ,"Geen enkele natie moet onze beschermplicht tegenover Amerikaanse burgers onderschatten.'' De Britse VN-ambassadeur, Jeremy Greenstock, zei dat het akkoord niet zo spectaculair is als het lijkt. ,"Er is geen sprake van een algehele immuniteit. Wat we bereikt hebben, is een time-out.'' Ook Jean-David Levitte, de Franse collega, bevestigde dat een algehele en permanente immuniteit voor vredesmissies niet aan de orde is. De VN-ambassadeur vindt dat de autoriteit van het strafhof nu bevestigd is.

Canada daarentegen was zwaar teleurgesteld en sprak van een trieste dag voor de Verenigde Naties. ,"Wij vinden dat het niet aan de VN-Veiligheidsraad is om verdragen, die elders zijn afgesloten, anders te interpreteren'', zei VN-ambassadeur Paul Heinbecker. Canada mobiliseerde een groot aantal landen om tegen het Amerikaanse standpunt te protesteren.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN zei in een reactie tevreden te zijn dat deze moeilijke impasse is opgelost. Hij is ook blij dat het besluit unaniem is genomen en de eenheid van de veiligheidsraad bewaard is gebleven.