Een overzicht van het nieuws van vandaag en een vooruitblik op morgen, voor vakantiegangers die even willen zien wat écht niet gemist mag worden.

Het belangrijkste nieuws van vandaag

Twintig doden bij crash historisch toestel in Zwitserland

Een historisch vliegtuig, een Junkers Ju-52, stortte zaterdagavond neer op de westelijke flank van de berg Piz Segnas nabij de grens met Liechtenstein. Het wrak ligt op 2.540 meter hoogte. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.

Ruim tachtig doden door zware aardbeving op Indonesisch eiland Lombok

Het Indonesische eiland Lombok is zondag getroffen door een zware aardbeving. Daarbij vielen volgens lokale autoriteiten zeker 82 doden. Er zijn nog geen meldingen van eventuele gewonden. Een tsunamiwaarschuwing werd na enige tijd ingetrokken.

Hockeysters voor elfde keer wereldkampioen na simpele zege op Ierland

De Nederlandse hockeysters hebben zondag in Londen voor de elfde keer in de historie de wereldtitel gepakt. In de finale werd zeer eenvoudig afgerekend met Ierland: 6-0. Nederland domineert het vrouwenhockey al decennialang. Oranje stond voor de zesde keer op rij in de WK-finale en ontbrak slechts drie keer in de eindstrijd.

Vermeende aanslag met drones op Venezolaanse president

Tijdens een toespraak van Nicolás Maduro in Caracas zijn zaterdagavond volgens de Venezolaanse regering verschillende drones met explosieven ontploft. Maduro bleef ongedeerd bij het vermeende incident, maar zeven soldaten van de nationale garde raakten door de explosies gewond.

Politie slingert filmende automobilisten op de bon

Ongeveer 25 bekeuringen werden uitgedeeld aan automobilisten die zaterdag met hun mobieltje in de hand filmend langs een ongeluk op de A58 reden. Kentekens van filmende automobilisten werden genoteerd, waarna de bekeuringen konden worden verstuurd.

Dit wordt het nieuws op 5 augustus

Pro-formazitting zaak lekkende ex-beveiliger Faris K.

K. was onder meer beveiliger van Geert Wilders. Hij wordt ervan verdacht als politieambtenaar in 2016 vertrouwelijke gegevens te hebben gelekt over de beveiligingssituatie van Wilders. Ook zou hij hebben gesproken over een bezoek van de dochter van de toenmalige president van de Verenigde Staten Barack Obama. K. is in 2008 ook al eens veroordeeld voor het lekken van informatie toen hij bij de politie in Utrecht werkte. Toen kreeg hij honderd uur werkstraf.

Herdenking atoombom op Hiroshima

De Japanse stad Hiroshima herdenkt dat een Amerikaanse atoombom op 6 augustus 1945 de stad verwoestte. Bij de aanval kwamen zeker 70.000 burgers om het leven. Drie dagen later viel een bom op de stad Nagasaki. Het Japanse keizerrijk gaf zich vervolgens op 15 augustus over.

Tv-tip: House of Talent

19.00-19.30 uur op SBS6: Tony van de Berkt heeft als baas bij 8ball Music artiesten als André Hazes, Alain Clark en Miss Montreal onder contract staan. Hij is dus de aangewezen persoon om de twee managers te begeleiden die in House of Talent hun best doen om de muziek van hun artiesten aan de man te brengen.

Het weer in Nederland

Na een vrij heldere avond en nacht wordt het maandag heet. 's Middags is het 29 tot 34 graden. Er is veel zon en het blijft droog. Er steekt in de loop van de dag wel een wind van zee op in de kustgebieden. Dinsdag wordt het nog warmer met later op de dag kans op lokaal onweer.

Het weer op vakantie

Een bel met zeer warme lucht trekt de komende dagen vanaf Portugal door Frankrijk, over de Benelux en Duitsland en vervolgens richting de Baltische staten. Daar worden de komende dagen hoge temperaturen verwacht. Op dinsdag of woensdag wordt het in sommige delen van Duitsland zelfs 40 graden. Achter deze bel warme lucht trekt een storing West-Europa binnen en is er kans op stevige regen- en onweersbuien.

Ook in Scandinavië en in het Verenigd Koninkrijk is het wisselvallig met buien. Lokaal kan een klap onweer voorkomen en het is er koeler dan op andere plaatsen in Europa. In de Alpenlanden kunnen ook regen- en onweersbuien vallen. Bij hogere temperaturen zijn deze wel pittig van karakter.

Het rustige weer vinden we vooral in Spanje, Portugal, Griekenland en Turkije. Het is vrijwel overal droog en de temperaturen liggen op de meeste plaatsen tussen 30 en 35 graden. Lokaal wordt het 40 graden. Na het weekend houdt het zomerse weer aan.

Bekijk hier de vooruitzichten voor andere landen.