DEN HAAG - De 27e editie van het North Sea Jazz Festival is vrijdagavond rond zes uur van start gegaan in het Haagse Congrescentrum. De toegestroomde bezoekers zorgden in het begin van de avond voor grote verkeersdrukte in Den Haag. De politie spreekt van een gemoedelijke sfeer. Ook de organisatie is tevreden over het begin van het grootse muziekevenement waar ongeveer 70.000 liefhebbers op af komen.
North Sea Jazz Festival
Haagse Congrescentrum

Verkeersdrukte

De start van het festival veroorzaakte vrijdagavond grote verkeersdrukte in het centrum van Den Haag. De doorgaande weg vanaf de A12 naar het Nederlands Congres Centrum, waar het evenement wordt gehouden, stond net als andere belangrijke verkeersaders vol met verkeer. In de loop van de avond losten die problemen zich weer op.

Grote én kleine namen

Verdeeld over drie avonden zijn in Den Haag optredens te zien van grote en kleine namen in de jazz en aanverwante muzieksoorten. Vrijdagavond waren onder anderen zangeres Dee Dee Bridgewater, saxofonist David Sanborn, zanger Al Jarreau, de Mingus Big Band en Zuco 103 te zien. Daarnaast maakte soulzangeres Angie Stone haar opwachting, die momenteel in de hitlijsten hoge ogen gooit met haar nummer 'Wish I didn't miss you'.

Op de andere speeldagen zijn acts te zien als loungeformatie St. Germain, Michael Franti & Spearhead, Archie Shepp, Oleta Adams, Gino Vanelli & Metropole Orkest, Ike Turner en soulzangeres Chaka Khan. Ook Marcus Miller, Buddy Guy en Eric Vloeimans zijn van de partij.

Clark Terry, John Griffin en Jean 'Toots' Thielemans buigen zich samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw over de muziek van de 94-jarige Benny Carter. De legendarische saxofonist zal daarbij aanwezig zijn. Thielemans zelf viert op het festival zijn tachtigste verjaardag. Saxofonist Wayne Shorter geldt als 'Artist in Residence'. Dat houdt in dat hij op de diverse avonden met verschillende bezetting zal optreden. Shorter kreeg donderdagavond voor zijn gehele oeuvre de Edison Jazz Award.

Ode aan vorige week overleden bassist

Het North Sea Jazz Festival brengt tijdens het evenement een ode aan de vorige week overleden Amerikaanse bassist Ray Brown. Zondagavond staat de muzikant centraal in het programma 'A salute to jazz at the philharmonic' (23.00 uur). Dat al eerder geplande programma in de Jan Steenzaal staat geheel in het teken van de contrabasspeler die een prominente rol speelde in de moderne jazz. Warren Vaché, Terrell Stanford, Jesse Davis en andere jazzmusici bewijzen er hun vriend de laatste eer.