RABAT - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) begint maandag haar bezoek aan Marokko met een rondleiding door de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Rabat. In het gebouw zijn aanpassingen gemaakt om binnenkort de nieuwe inburgeringstoets te kunnen afnemen bij Marokkanen die naar Nederland willen komen.

Overigens is de invoering van deze toets vertraagd, omdat de commissie die de manier van examinering onderzoekt, er nog niet uit is. De maatregel zou in niet-westerse landen op 1 juli ingaan maar is in ieder geval enkele maanden uitgesteld, zo liet verdonk de Tweede Kamer vorige week weten.

Voorwaarden

Met deze nieuwe voorwaarden moeten migranten in spe beter zijn voorbereid op de Nederlandse samenleving. Eenmaal in Nederland moeten zij nog het gewone, zwaardere inburgeringsexamen halen. Later op de dag voert Verdonk besprekingen met een aantal ministers over kwesties die te maken hebben met de Marokkaanse gemeenschap in Nederland, zoals integratie, de positie van de vrouw en de dubbele nationaliteit.