ROME - De opkomst bij het tweedaagse referendum in Italië over opheffing van restricties op kunstmatige bevruchting, was zondag laag. Bij het sluiten van de stemlokalen had slechts 18 procent van de 47 miljoen kiezers de gang naar de stembus gemaakt. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken zondagavond bekend. Maandag zijn de stembussen nog tot 15.00 uur open.

Politieke kopstukken als president Azeglio Ciampi, vice-premier Gianfranco Fini en oppositieleider Romano Prodi gaven het goede voorbeeld door met hun gezinnen te gaan stemmen. De opkomst is van cruciaal belang. Als minder dan de helft van de stemgerechtigden komt opdagen, wordt het referendum ongeldig verklaard.

Het referendum gaat ook over de vraag of beperkingen bij het embryo-onderzoek moeten verdwijnen. De ethische kwesties verdelen het land. Binnen politieke partijen bestaan grote meningsverschillen. Ook in de regeringscoalitie van premier Berlusconi is er onenigheid.

Paus

Gesteund door de paus, riepen kardinalen en bisschoppen van het overwegend katholieke land de bevolking op het referendum door een boycot ten val brengen. Zij stellen dat de bescherming van het ongeboren leven op het spel staat. De inmenging van de Rooms-Katholieke Kerk leidde tot verontwaardigde reacties.