GILZE EN RIJEN - Het Van der Valk-motel in Gilze en Rijen (Noord-Brabant) vertoont ernstige gebreken. Er is een aantal constructiefouten geconstateerd, de brandveiligheid is niet in orde en er is legionella in de waterleiding gevonden. Bovendien zijn de milieu- en bouwvergunning niet in orde en is er geen gebruikersvergunning.
Van der Valk-motel

Onderzoek

Dat blijkt uit een onderzoek van ingenieursbureau DHV, dat vrijdag is gepresenteerd. Het bureau onderzocht namens de gemeenten Gilze-Rijen, Vught, Maasdonk en Bergen op Zoom de veiligheid van de motels van de keten in deze plaatsen. Bij de motels in Vught, Maasdonk en Bergen op Zoom zijn alleen kleine gebreken geconstateerd.

Parkeerdek ingestort

Het onderzoek werd ingesteld nadat in februari bij een Van der Valk-vestiging in Tiel het parkeerdek was ingestort. Volgens een woordvoerder van de gemeente Gilze-Rijen moet Van der Valk voor 1 september alle gebreken die zijn geconstateerd herstellen. Als dit niet gebeurt, sluit de gemeente de delen van het motel die gevaarlijk zijn, aldus de woordvoerder.

Gebreken constructie

Uit het onderzoek van het ingenieursbureau blijkt onder meer dat de constructie van het gebouw op bepaalde punten gebreken vertoont. Toen de voorlopige versie van het rapport begin juni gereed was, heeft Van der Valk direct maatregelen genomen, zegt de gemeente. Hij stelt dat gasten van het motel nu rustig kunnen slapen bij Van der Valk: "Er zijn voldoende maatregelen genomen om de veiligheid te garanderen".

Van der Valk ontkent

Volgens Van der Valk is er geen sprake van ernstige gebreken in de draagconstructie van het gebouw en zouden de problemen die er waren, zijn verholpen. Na een tussentijdse rapportage op 5 juni zijn op 7 juni maatregelen genomen en door DHV gevraagde gegevens over de draagconstructie verstrekt.

Geen Legionella

Het concern stelt in een vrijdagavond uitgegeven persbericht dat er alles aan gedaan wordt om de veiligheid in het motel te vergroten en vergunningen in orde te krijgen. "Hotel Gilze Rijen erkent de doelstelling van de gemeente om op zo kort mogelijke termijn te komen tot het aanvragen van een gebruikersvergunning en is intern al geruime tijd met de voorbereidingen voor het aanvragen daarvan doende," staat in het persbericht. Het concern spreekt tegen dat er legionella zou zijn aangetroffen in de waterleiding van het motel. "Tijdens twee controles dit jaar door het ministerie is het waterleidingsysteem van het hotel in orde bevonden. Bij de laatste controle op 24 april is aanbevolen om de vastlegging van temperatuurgegevens in het logboek aan te passen. Dit is per direct uitgevoerd."