BALKBRUG - De politie is een zoekactie begonnen naar een tbs'er die werd behandeld in kliniek Veldzicht in het Overijsselse Balkbrug. Hij wordt sinds 1990 onder dwang verpleegd, onder andere voor een zedendelict.

De politie heeft zondagavond een opsporingsbericht laten uitgaan naar de 40-jarige man. De kliniek heeft tijdelijk alle verloven ingetrokken.

Familiebezoek

De man, volgens de politie Wilhelm J. Schippers, ontsnapte dinsdag op de terugweg van familiebezoek in Eindhoven op het station in Utrecht aan zijn begeleiders.

Volgens burgemeester W. Meulman van Hardenberg, waaronder Balkbrug valt, is dit de derde maal sinds 2001 dat tbs'ers van Veldzicht ontsnappen. "Dat is veel, want in de twaalf jaar die mijn voorganger burgemeester was, is het geen enkele keer gebeurd." Volgens Meulman is overigens geen angst in zijn gemeente. "De man is ontsnapt in Utrecht en heeft familie in Eindhoven. Hij heeft hier niet zoveel te zoeken."

Buitenland

Ook een andere tbs'er van Veldzicht nam vorige week de benen. Maar hij kwam uit zichzelf weer terug. Volgens het ministerie van Justitie zijn dit jaar er zes tbs'ers niet teruggekeerd van proefverlof. Volgens het ministerie verkeren de meeste van hen in het buitenland.

Opheldering

De PvdA heeft om opheldering gevraagd aan verantwoordelijk minister Donner van Justitie. Dit soort ontsnappingen ligt gevoelig omdat Justitie heeft toegezegd strikter toe te zien op proefverloven van onder dwang verpleegden. Dat gebeurde nadat vorig jaar een meisje uit Eibergen werd ontvoerd en verkracht door een ontsnapte tbs'er. Donner heeft toen de regels rond verloven aangescherpt. Hij gaf politie en justitie ook meer bevoegdheden om niet-teruggekeerde tbs'ers actief op te sporen.