DEN HAAG - De eerste ploeg van een kleine honderd politiemensen die zondagavond was begonnen met de "Blauwe Belegering" van het ministerie van Binnenlandse Zaken, is maandagochtend afgelost door een nieuwe. Het ministerie is de thuisbasis van hun werkgever minister Remkes. Met de belegering protesteren ze tegen de dreigende verslechteringen van hun arbeidsvoorwaarden.

Gedurende de komende twee weken, lossen telkens groepen protesterende agenten afkomstig vanuit heel het land elkaar af. Zondagavond beten politiemensen van de korpsen uit Groningen, Limburg-Zuid en Haaglanden het spits af. Maandagochtend om 07.00 uur werden ze met veel tamtam afgelost door collega's uit onder meer Zaanstreek-Waterland.

Politiefluitjes

De actievoerende agenten slaan met tussenpozen op een oliedrum en fanfaredrum en blazen op politiefluitjes. De in gele veiligheidshesjes geklede agenten zullen de toegang van het ministerie niet belemmeren. Ze voeren actie in hun vrije tijd. Het is de bedoeling dat het publiek geen last ondervindt.

Tijdens de belegering nemen de politiemensen videoboodschappen voor Remkes op. Ook schrijven zij voor de bewindsman op wat de maatregelen van het kabinet voor hen individueel betekenen. Deze beschrijvingen worden volgende week in een petitie aan minister Remkes overhandigd.

Demonstratie

Donderdag houden de politiebonden een demonstratie voor de deur van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dan worden enkele duizenden agenten verwacht. Op 23 juni volgt een grotere demonstratie, met maximaal 10.000 agenten. Brengen de acties helemaal geen beweging in het standpunt van Remkes over de arbeidsvoorwaarden, dan volgen er na de zomer keiharde acties. De politie zal dan massaal het werk neerleggen en alleen nog voor noodhulp zorgen, zo hebben de politiebonden aangekondigd.

Remkes vindt dat hij de politiebonden voldoende ruimte heeft geboden om de weg vrij te maken naar een nieuwe CAO. De voorstellen die de bewindsman heeft gedaan, kunnen volgens Binnenlandse Zaken worden gezien als een aanvulling op de uitgangspunten van het sociaal akkoord dat is gesloten. De bewindsman heeft inmiddels aangegeven dat hij met de politiebonden wil verder praten. Maandagochtend gaat Remkes met de actievoerders praten, heeft hij aangekondigd.