ROTTERDAM - De Red Bull Air Race , een spectaculaire vliegwedstrijd bij de Erasmusbrug in Rotterdam, is zondagmiddag gevolgd door ongeveer 700.000 mensen. Dat liet de organisator van het evenement weten.

Het publiek verzamelde zich op de kade tussen de Erasmusbrug en de Euromast, maar ook daken van aan de Nieuwe Maas gelegen flatgebouwen en kantoren stonden vol mensen. Een woordvoerster van de organisatie stelde "uitermate tevreden" te zijn over de opkomst. Ook de Rotterdamse burgemeester Opstelten toonde zich blij met de opkomst en de goede sfeer bij het evenement.


De deelnemende toestellen voerden adembenemende figuren uit

Uit de eerste cijfers, die waren opgemaakt rond 14.00 uur, bleek dat er rond de 400.000 mensen waren gekomen. Tegen drie uur bleek dat dit aantal was opgelopen tot 700.000.

Openingsact

Het evenement begon om 14.00 uur. Als openingsact vloog een in de jaren vijftig gebouwd toestel van het type Sea Vixen van de Britse luchtmacht enkele keren over de Maas.


Foto: Mike Muizebelt
Kirby Chambliss raakt een pylon

Tijdens de race legden de deelnemende toestellen boven de rivier die de stad doorsnijdt, zo snel mogelijk een parcours van grote drijvende pylonen. Daarbij voerden ze adembenemende figuren uit. De piloten doken onder meer onder de Erasmusbrug door.

Incidenten

De grote toeloop van toeschouwers leidde niet tot problemen op de weg, omdat veel mensen volgens de politie met het openbaar vervoer zijn gekomen. Er waren maar enkele incidenten. Hier en daar moesten mensen van daken en abri's gehaald worden en op de Willemsburg werd een beveiligingsbeambte in zijn been gestoken. Hij moest daarmee naar het ziekenhuis. Metrostation Leuvehaven werd korte tijd om veiligheidsredenen ontruimd.