ROTTERDAM - De politie in Rotterdam heeft tijdens het weekeinde vier mannen tussen de 26 en 33 jaar verhoord die zij verdacht van voorbereidingshandelingen voor doodslag.

Het ging om mensen die op de site Lunatic News, een "onafhankelijk fansite voor de fanatieke Feyenoord-supporters", in een forum hebben gesproken over het zondag afschieten van vuurpijlen op vliegtuigen van de Red Bull Air Race. Rotterdam was zondagmiddag het decor van een spectaculaire vliegrace boven de Nieuwe Maas.

Vrij

De mannen werden zaterdagmorgen opgepakt en zondag aan het eind van de middag weer vrijgelaten. Volgens een woordvoerder zijn bij doorzoekingen van hun woningen onder andere computers en vuurpijlen in beslag genomen.

Een van de verdachten had gemeld dat hij een rookboei voor de Erasmusbrug kon aansteken, als de vliegtuigen er onder door moesten vliegen. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) zei dat de politie de gesprekken op het forum heeft ontdekt en daarna de vier van hun bed heeft gelicht. Drie aanhoudingen vonden plaats in Rotterdam en een in Krimpen aan de Lek.

Ingrijpen

In een toelichting zei justitie dat de voorgenomen daden zowel voor de piloten als de vele omstanders een groot risico betekenden. Daarom is direct ingegrepen.

Op het forum is te lezen dat een van de verdachten vraagt of er nog "vuurpijlen thuis liggen". "Er ligt nog wel wat in de loods en anders heeft hij waarschijnlijk nog wat thuis liggen." De derde verdachte zegt: "Ga dan wel aan de kant van de stad staan. De zuid-zijde zal worden afgesloten en langs de waterkant komen hekken met zwart doek te staan." De vierde verdachte meldt dan dat hij "zelfs nog een rookboei heeft liggen". "Net voor de Erasmusburg in het water gooien en dan maar hopen dat ie tegen die pijler aanklapt."

Advocaat

De advocaat van een van de verdachten, F. van Ardenne, zei dat zijn cliënt in alle toonaarden ontkent dat er sprake is van "enig plan om het evenement te verstoren". De raadsman vond het zelf "ongelofelijk" als de politie zich slechts zou baseren op een site die populair is bij Feyenoord-fans. "Op een deel van deze site wordt allerlei flauwekul uitgewisseld", meende hij. "Het lijkt er op dat de politie zich hierop heeft gebaseerd."