Groot deel bezetting nieuw kabinet bekend

DEN HAAG - Demissionair minister Korthals van Justitie en Tweede-Kamerlid Kamp worden voor de VVD minister in het kabinet-Balkenende. Korthals zal het departement van Defensie leiden en specialist asielbeleid Kamp komt op VROM.

Compleet

Daarmee zou na het CDA ook de VVD de ministersploeg compleet hebben. Eerder was al bekend dat staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken minister van Financiën wordt en staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting 'promoveert' tot minister van Binnenlandse Zaken.

Niet over rozen

De zoektocht van VVD-leider Zalm naar ministers ging niet over rozen. Vrijdag zegde opnieuw een kandidaat-minister af; voormalig burgemeester A. van den Berg van Bergen op Zoom.

Oud-hoofdofficier van Justitie mr. J Wabeke is nadrukkelijk in beeld om voor de LPF het nieuwe ministerschap van Vreemdelingenbeleid en Integratie te gaan bekleden. Wabeke was tot 1 januari 2001 hoofdofficier in Midden- en West Brabant. Op dit moment is hij de landelijke Ombudsman Verzekeringen en plaatsvervangend raadsheer bij het gerechtshof in Amsterdam. Naast Wabeke heeft de LPF nog enkele kandidaten voor de nieuw gecreëerde ministerspost van Vreemdelingenbeleid en Integratie, melden bronnen in de partij. Het was al bekend dat de econoom prof. Bomhoff minister van Volksgezondheid wordt. Wie de LPF-ministers van Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat worden, is nog onduidelijk.

Ook staatssecretariaten bijna verdeeld

Voor de staatssecretariaten van de LPF staan de Rotterdamse belastingdeskundige Van Eijk op Financiën, veilingmeester Miety Heiden op Cultuur en Media en de voormalige Rotterdamse korpschef Hessing op Binnenlandse Zaken zo goed als vast. Voor Landbouw is Jan Odink van het Productschap Vee en Vlees in beeld.

Het CDA heeft de staatssecretariaten ook bijna verdeeld. Kamerlid Van Geel krijgt Milieu en zijn collega Ross gaat waarschijnlijk naar Volksgezondheid. Kamerlid Van Ardenne komt op Defensie of Ontwikkelingssamenwerking en Europarlementariër Peijs is in beeld voor Economische Zaken.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie