UTRECHT - Opvallend veel toeristen die de tsunami in Azië hebben meegemaakt, hebben psychische problemen. Van de deelnemers aan een enquête op de internetpagina tisei.org heeft bijna een halfjaar na de ramp nog 60 procent klachten, blijkt uit onderzoek dat psychiater E. Vermetten van het Calamiteitenhospitaal in Utrecht zaterdag presenteerde.

Aan een traumatische gebeurtenis houdt gemiddeld een kwart van de mensen klachten over.

De ondervraagden gingen gezond op reis maar hebben nu vooral last van posttraumatische stress. Ze zijn snel geprikkeld, voelen zich schuldig en zijn afwezig. Rouw, depressie en lichamelijke klachten komen meer dan normaal voor.

Bijeenkomst

Ongeveer honderd lotgenoten waren zaterdag bijeen in het UMC in Utrecht voor een speciale ontmoetingsbijeenkomst. "De roep om een bijeenkomst bleef maar resoneren. Lotgenotencontact is van ontzettend groot belang", verklaarde Vermetten na afloop. De aanwezigen wisselden ervaringen, herinneringen en foto's uit, maar ook praktisch advies over verzekeringen en overlijdenscertificaten.

Deelnemers aan een gesprek met de pers zaterdagmiddag bevestigden het nut van het samenzijn. "Vrienden en vriendinnen vangen je wel op, maar dat is toch anders", aldus de 14-jarige Sharon Hooijkaas uit Almere die op de vroege ochtend van tweede kerstdag 2004 aan het snorkelen was voor de kust van Ko Phi Phi. Ze zag hoe de zee zich terugtrok en als vloedgolf terugkeerde.

"Het is aan niemand anders uit te leggen, onbegrijpelijk", verklaarde A. Fröling uit Den Haag die op het zelfde eiland werd overspoeld, gewond raakte en zijn vrouw en een collega verloor. "Je vraagt je af of het wel normaal is wat je nu nog voelt."

Emotionele beleving

Een begrijpelijke en veelvoorkomende vraag, beaamde psychiater Vermetten. De emotionele beleving van een natuurramp is volgens hem fundamenteel anders dan bijvoorbeeld een aanslag. "Slachtoffers kunnen niet naar een dader wijzen. Ze kunnen hun woede niet richten op een agressor."

Ongeveer 450 Nederlanders werden direct getroffen door de zeebeving in Azië, 35 overleefden de ramp niet. In het Calamiteitenhospitaal werden op nieuwjaarsdag in totaal dertig betrokkenen opgevangen.