BAGDAD - Door een reeks aanslagen in Irak zijn sinds vrijdagavond meer dan dertig mensen omgekomen. Dat hebben verscheidene bronnen bij de Iraakse autoriteiten zaterdag gemeld.

Een aanslag met een autobom vrijdagavond in een sjiitische wijk van de hoofdstad Bagdad kostte zeker elf mensen het leven. Onder de doden waren vier leden van een familie, onder wie een hoogzwangere vrouw. 29 mensen raakten gewond, aldus de politie en medici.

Elf Iraakse bouwvakkers vonden zaterdag de dood toen opstandelingen hun bestelbusje onder vuur namen in de zogenoemde 'driehoek des doods' ten zuiden van Bagdad. Drie van hun collega's raakten gewond. Dat meldde de politie.

In het centrum van Bagdad kwamen zaterdag drie leden van het elitekorps van de Iraakse politie, de Wolf Brigade, om het leven toen een zelfmoordcommando zichzelf opblies in hun hoofdkwartier. Zeker twaalf anderen raakten gewond.

Offensief

De eenheid is onlangs overgeplaatst naar Bagdad voor het grote offensief dat de Iraakse veiligheidstroepen eind vorige maand inzetten tegen het overwegend soennitische verzet in de hoofdstad. Een bomexplosie in de buurt van een Amerikaanse legerbasis in al-Habaniya, in het westen van het land, kostte tenminste vijf Irakezen het leven. Dat meldden ooggetuigen en artsen. Tien mensen raakten gewond.

Een langs de weg geplaatste bom in de buurt van het voormalige rebellenbolwerk Fallujah eiste de levens van twee Amerikaanse mariniers. Dat meldde het Amerikaanse leger in een verklaring. Het aantal gedode Amerikaanse militairen in Irak komt daarmee op 1682, volgens cijfers van het Pentagon.

Het Amerikaanse leger meldde zaterdag dat het twee vermeende opstandelingen heeft gedood en twee anderen heeft verwond tijdens gevechten in het noorden van Bagdad. Vier inzittenden van een personenauto openden het vuur op Amerikaanse militairen. Die schoten daarop terug.