BALKBRUG - Twee tbs'ers die werden behandeld in kliniek Veldzicht in het Overijsselse Balkbrug, zijn niet teruggekeerd van proefverlof. Een van hen heeft zich vrijdagavond weer gemeld. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie zaterdag gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De twee hadden zich enkele dagen geleden hebben moeten melden bij de kliniek. Justitie wil niet zeggen waarvoor de twee zijn veroordeeld. Volgens het ministerie staan de twee zaken in Balkbrug los van elkaar. De twee tbs'ers moesten zich op verschillende dagen weer melden.

In totaal zijn er nu zes mensen die niet zijn teruggekeerd van een proefverlof, aldus Justitie. Dat is een minder dan begin dit jaar. Sindsdien zijn er drie tbs'ers terugkeerd, inclusief die uit Balkbrug. Het ministerie zegt dat een groot deel van de ontsnapte tbs'ers waarschijnlijk in het buitenland vertoeft.

Vorig jaar ontstond er ophef nadat een meisje uit Eibergen was ontvoerd en verkracht door een tbs'er die niet was teruggekeerd van een proefverlof. Minister Donner van Justitie scherpte daarop de regels rond proefverloven aan. Hij gaf politie en justitie meer bevoegdheden om niet-teruggekeerde tbs'ers actief op te sporen.