ROERMOND - De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag in de Roermondse Jupiterstraat het leven kostte aan zes kinderen heeft Roermond in rouw gedompeld. Slechts een kind uit het gezin van zeven kinderen overleefde het drama. Het logeerde op het moment van de brand elders in de stad. De moeder raakte zwaargewond toen zij uit een raam sprong. De 34-jarige man die hoogstwaarschijnlijk de vader is van de kinderen, zit vast.

Confrontatie

Burgemeester H. Kaiser van Roermond sprak vrijdag met het enige kind dat het familiedrama overleefde. Het meisje moet haar zes zusjes en broertjes missen. "Dat was het meest emotionele moment van de dag en heel betekenisvol. Zo'n kind wat je met open blik aankijkt en vraagt wat er toch is gebeurd", omschreef Kaiser de confrontatie met het 9-jarige kind.

Dronken

De kinderen kwamen in de nacht van donderdag op vrijdag om het leven nadat brand was uitgebroken in hun ouderlijk huis in Roermondse Jupiterstraat. Het gaat om drie meisjes van 4, 6 en 8 jaar oud en drie jongens van 5, 11 en 12 jaar. Volgens de buren kwam de 34-jarige vader van de kinderen diep in de nacht dronken thuis. Hij kreeg ruzie met vrouw des huizes, waarna hij weer wegging. Even later stond de woning in lichterlaaie.

Brandstichting

Vrijdagmiddag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de man wordt vervolgd wegens moord of doodslag op de slachtoffertjes en poging tot moord of doodslag op de moeder van de kinderen. Ook legt justitie hem brandstichting met de dood tot gevolg hebbend tenlaste. Zaterdag wordt sectie verricht op de lichamen van de omgekomen kinderen.

Maandag voorgeleid

De verdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Roermond. De kinderen hadden allemaal de achternaam van hun moeder. De man en vrouw waren niet gehuwd, maar de man stond wel op dat adres ingeschreven. De politie wil niet bevestigen of de man de vader is van de kinderen, maar volgens buurtbewoners en de grootouders is dat wel het geval.

Probleemgezin

De familie stond bekend als probleemgezin. Alle hulpverleningsinstellingen in Roermond hebben de afgelopen jaren geprobeerd steun en hulp te bieden aan het gezin. Ze waren erg bij het gezin betrokken, maar ,,wat mensen doen, heb je niet in de hand'', zei burgemeester Kaiser in de loop van vrijdag. Hij reageerde op beschuldigingen uit de buurt, dat hulpverleners en de Kinderbescherming te weinig voor het Roermondse gezin zouden hebben gedaan. "Mensen laten zich niet sturen", aldus de burgemeester. In juni is er nog een hulpverleningsgesprek geweest met de gezinsleden, op basis van vrijwilligheid. Volgens bestuurslid J. van Harten van het Bureau Jeugdzorg was sprake van "zorgelijke signalen vanuit de buurt en scholen" en verkeerde het gezin in "benarde omstandigheden". Desondanks hebben de hulpverleners het drama niet zien aankomen. "We hadden geen signalen dat er een ernstige bedreiging bestond van de ouders naar de kinderen." Van Harten kondigde vrijdag aan de hulpverlening aan het gezin de komende week intern "nog eens goed te zullen nagaan".

Vier scholen

De omgekomen kinderen zaten op vier scholen in Roermond. De betrokken schooldirecteuren hebben vrijdag onderling overleg gevoerd en gesproken met hulpverlenende instanties. In de sporthal in de wijk Donderberg zijn enkele tientallen buurtbewoners opgevangen. Zij konden hun verhaal kwijt aan hulpverleners.

Bloemen

De familie van de moeder van de omgekomen kinderen wordt elders in Roermond opgevangen, omdat veel buurtbewoners haar als hoofdschuldige zien in de relatieproblemen met haar man. De buurtbewoners hebben bloemen gelegd in de Jupiterstraat, maar niet voor de uitgebrande woning want die is afgezet met linten.

/NIEUWSZes kinderen overleden na gezinsdrama in Roermond