AMSTERDAM - Een groep naakte fietsers maakt zaterdag rond het middaguur vanaf het Amsterdamse Centraal Station een tocht naar een nog onbekende bestemming. Dat meldt de organisatie op de website .

De naaktfietsers willen op deze manier protesteren tegen onder meer 'de autocultuur' en laten zien dat er niets mis is met het naakte menselijke lichaam. Een woordvoerster van de naamloze organisatie van de rit verwacht, afhankelijk van het weer, ongeveer honderd deelnemers.

De toertocht wordt voor de tweede keer in Nederland gehouden. Vorig jaar reden ongeveer dertig mensen naakt in de omgeving van Apeldoorn. De politie maakte toen voortijdig een einde aan de rit.

Vergunning

"We hebben ook nu geen vergunning aangevraagd. Dat is toch niet nodig voor gewoon een rondje fietsen," vindt de zegsvrouw. "De kans op een proces-verbaal acht ik nihil. Ik verwacht wel veel toejuichingen van omstanders."

Onder meer in Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten vinden morgen soortgelijke toertochten plaats. Toch is er, volgens de woordvoerster, geen sprake van een wereldwijde organisatie. "We houden via internet wel contact met elkaar en wisselen ervaringen uit."