UTRECHT - De vakbonden zetten hun spoorwegstaking voor volgende week vrijdag door. Dat is het gevolg van het uitblijven van een reactie van spoorbeheerder ProRail op een ultimatum van de bonden in hun ruzie over een nieuwe CAO. Dat heeft FNV Bondgenoten vrijdag gezegd.

Bekijk video: hondenjacht in gemeente Houten Modem/ Breedband

"Wij hebben geen telefoontje, fax of e-mail gehad om te komen onderhandelen", zegt FNV-bestuurder T. Nijenhuis. ProRail regelt het treinverkeer en onderhoudt het spoor. Een staking onder de 3000 werknemers kan dus het hele verkeer stilleggen. De 24-uursstaking op 17 juni kan volgens Nijenhuis nog alleen voorkomen worden als ProRail de bonden uitnodigt om te komen praten over de arbeidsvoorwaarden van de werknemers.

Geen zin

Donderdag liep echter een voorstel van ProRail om een arbitragecommissie in het leven te roepen op niets uit. De werkgroep had advies moeten geven over het CAO-conflict. Volgens FNV Bondgenoten had een arbitragecommissie geen zin omdat het besluit aan de vakbondsleden moet worden voorgelegd. En zij hebben al laten weten wat ze van ProRail eisen.

De bonden willen vooral dat het gat in de beloning van personeel van de Nederlandse Spoorwegen en die van de werknemers bij de spoorbeheerder wordt gedicht. Om de verschillen te verkleinen eisen ze 4,75 procent loonsverbetering. ProRail biedt een loonsverhoging van 2,75 procent over de jaren 2005 en 2006.