ROTTERDAM - Gemeentebelastingen Rotterdam heeft ongeveer 8000 hondenbezitters opgespoord, die tot nu toe geen belasting betaalden voor hun huisdier. Een woordvoerder van de gemeentelijke dienst liet vrijdag weten dat de stad op de betreffende adressen 850.000 euro kan gaan innen. In Rotterdam stonden in 2004 20.000 hondenbezitters geregistreerd.

Bekijk video: hondenjacht in gemeente Houten Modem/ Breedband

De nieuwe adressen komen uit bestanden van dierenartsen uit de regio. De belastingdienst eiste de gegevens op om de adresbestanden te kunnen vergelijken. De dierenartsen verzetten zich tegen de eis, maar leverden toch 16.000 adressen aan, nadat de rechter in maart in een proefproces de belastingdienst gelijk had gegeven. De helft van de aangeleverde hondenbezitters staan bij gemeentebelastingen niet als zodanig bekend.

Het gaat om een eerste inventarisatie van de gemeente, dus het uiteindelijke bedrag zou kunnen afwijken. "We moeten natuurlijk controleren of de honden nog wel leven, maar we gaan ervan uit dat de bestanden van de dierenartsen actueel zijn. Niet alle 8000 honden zullen overleden zijn", aldus de woordvoerder.

Gemeentebelastingen is verrast door het hoge aantal wanbetalers. Zelf schatte de dienst de hondenpopulatie op ongeveer 24.000 dieren. "Maar nu loopt het misschien wel op tot 30.000 honden". Circa dertig van de vijftig dierenartsen leverden hun bestanden aan, de rest moet nog volgen. Een dierenarts heeft hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank in maart. Hij en een aantal andere artsen willen dat afwachten, alvorens zij de gegevens doorspelen.