DEN HAAG - Minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing wil dat een 'burgerraad' van 160 Nederlanders een opzet voor het nieuwe kiesstelsel schrijft. De bewindsman vindt dat vervolgens zowel het kabinet als alle Nederlanders hun goedkeuring aan het voorstel moeten geven. Dat heeft zijn ministerie vrijdag gezegd.

Met deze onorthodoxe aanpak wil Pechtold de politiek dichter bij de burger brengen. Het is de bedoeling dat het referendum over het nieuwe kiesstelsel tegelijk met de Tweede-Kamerverkiezingen in 2007 wordt gehouden.

Pechtold denkt dat de politieke partijen niet om de plannen van de burgerraad heen kunnen. Ook de uitslag van het referendum moeten zij respecteren, vindt hij.

Hervormingsplan

Om hun hervormingsplan voor het kiesstelsel te schrijven moeten de 160 Nederlanders in de burgerraad scholing en ondersteuning van ambtenaren krijgen. Pechtold zelf zal de voorzitter benoemen. De ideeën voor het nieuwe stelsel komen van bijeenkomsten in het land en schriftelijke bijdragen van burgers en deskundigen.

Verder is het de bedoeling dat de leden van de burgerraad, die zich ambassadeur mogen noemen, actief voorlichting gaan geven over hun plannen. Zo raken alle Nederlanders bij het proces betrokken, denkt Pechtold. De kosten voor het project zijn begroot op 3 tot 3,5 miljoen euro.