ROME - Een groeiend aantal meisjes uit Oost-Europa wordt als slaven verkocht in het Westen. Dit hebben charitatieve instellingen vrijdag op een conferentie in Rome bekendgemaakt. De meeste meisjes belanden in de prostitutie.

De organisatie Terre des Hommes zegt dat zeker 6000 kinderen tussen de twaalf en zestien jaar jaarlijks naar West-Europa worden gebracht voor seksslavernij of om te bedelen. Mensenhandelaars en mensensmokkelaars verhandelen naar schatting twee miljoen minderjarigen per jaar wereldwijd. Er gaat waarschijnlijk ongeveer miljard euro in om.

Onderzoekers hebben er op gewezen dat het noordoosten van Italië een van de belangrijkste centra is voor de mensensmokkelaars in Europa. Vaak verkopen ouders hun kinderen. Ontvoeringen door criminelen komen ook veel voor. Veel meisjes krijgen mooie banen voorgespiegeld. Veel van de Oost-Europese slachtoffers bereiken het Westen via de Italiaanse regio Veneto.

De leeftijd van de slachtoffers gaat steeds verder omlaag. De criminelen slagen er steeds beter in hun 'handelswaar' aan het oog van de politie te onttrekken. Vaak verplaatsen ze de meisjes van de ene club of bar naar de andere, meestal in door de politie spaarzaam gepatrouilleerde achterbuurten. Gewelddadige Albanese bendes zijn ondertussen bezig de prostitutie in Europa over te nemen.

Barabara Limanovska van de VN-kinderorganisatie Unicef had lof voor de Italiaanse autoriteiten die humaan en effectief te werk gaan. Over het algemeen echter moeten de West-Europese autoriteiten deze criminaliteit beter bestrijden door het als misdaad aan te pakken en niet langer als een probleem van illegale immigratie, aldus Limanovska.