KABUL - De Italiaanse gijzelaar Clementine Cantoni van de internationale hulporganisatie Care is vrijgelaten. Dat bevestigde donderdag een woordvoerder van de Afghaanse regering. De vrouw maakt het goed.

"Ze is zojuist vrijgelaten", zei Lutfullah Mashal van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Ze maakt het goed", zei hij over de toestand van de 32-jarige vrouw die op 16 mei op straat in Kabul werd ontvoerd.

Video

De autoriteiten verklaarden eerder dat zij vermoedelijk was ontvoerd door een criminele bende en niet door islamitische radicalen. Enige tijd na haar ontvoering kreeg een televisiezender in Afghanistan een video toegespeeld waarop Cantoni te zien was, gewikkeld in een deken en met twee geweren gericht op haar hoofd.

De Italiaanse werkt voor een project dat 11.000 weduwen en hun kinderen in Kabul ondersteunt. Donderdagochtend deelden honderden schoolmeisjes in Kabul nog duizenden stickers uit waarop om de vrijlating van Cantoni werd gevraagd.

Geen losgeld

De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Jalali liet weten dat er geen losgeld voor de vrouw was betaald. "Er wordt niet onderhandeld met gijzelnemers", aldus Jalali. De Afghaanse regering had eerder kritiek op de Italiaanse autoriteiten omdat die juist wel over Cantoni wilden onderhandelen. "Haar vrijlating is het resultaat van het harde werk van de politie en de natie", deelde Jalali mee.

Afgelopen zondag had paus Benedictus XVI nog gevraagd om de vrijlating van Cantoni. De moeder van de hulpverleenster had in een televisie-uitzending ook de 'moeders in Afghanistan' opgeroepen alles in het werk te stellen om haar dochter vrij te krijgen.