WILLEMSTAD - Een 17-jarige Nederlander is donderdag aangehouden in Oranjestad op Aruba. De politie verdenkt de jongeman van betrokkenheid bij de vermissing van een 18-jarige Amerikaanse scholiere.

De jongen blijkt de zoon van een Nederlandse rechter te zijn, die al enkele jaren op Aruba werkt. De Nederlander is rond 6 uur 's ochtends (lokale tijd) gearresteerd.

Getuige

Ook twee Surinaamse broers van 18 en 20 jaar zijn aangehouden. De drie zijn eerder gehoord als getuige in de zaak omdat zij de vermiste Natalee Holloway als laatste hadden gezien. Inmiddels zijn de drie verdachten, bevestigt de onderzoeksleider van de politie.

De 18-jarige Holloway verdween tien dagen geleden aan het eind van een reisje met ruim 120 schoolgenoten. Het drietal zegt Holloway vorige week zondag naar haar hotel te hebben gebracht, na een avondje stappen. Een dag later kwam de scholiere echter niet opdagen op het vliegveld voor haar vlucht naar huis.

Bewaker

De twee mannen (28 en 30 jaar oud) die afgelopen zondag werden gearresteerd in deze zaak, zitten nog steeds vast. De rechter-commissaris bepaalde woensdag dat hun detentie met acht dagen kon worden verlengd. Deze mannen werken als bewaker in een hotel dat vlakbij het Holiday Inn ligt waar Holloway logeerde.

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat Holloway niet meer leeft. De advocaat van een van de bewakers bevestigt dat zijn cliënt wordt verdacht van onder meer "ontvoering met de dood tot gevolg hebbende".

Op Aruba wordt nog steeds met man en macht naar de scholiere gezocht. Behalve de lokale autoriteiten doen ook Nederlandse mariniers, Amerikaanse FBI-agenten en honderden burgers, ambtenaren en toeristen hun best de scholiere terug te vinden.

Veilig eiland

Aruba staat bekend als een veilig eiland in het Caribisch gebied. Per jaar worden gemiddeld 1 tot 3 moorden gepleegd. De laatste keer dat een toerist door geweld om het leven kwam was in 1996.