LONDEN/MADRID - Het Verenigd Koninkrijk heeft in beginsel een akkoord bereikt met Spanje over de gedeelde soevereiniteit over Gibraltar. Het schiereilandje met rots is al bijna driehonderd jaar een twistappel tussen Londen en Madrid.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw heeft vrijdag in het parlement gezegd dat na een jaar van gesprekken met Spaanse bewindslieden er over de meeste punten overeenkomst is bereikt.

Het fundament voor overeenstemming is de gedeelde soevereiniteit over Gibraltar. Gibraltar is nu Brits en heeft een eigen bestuur. De bewoners zijn tegen gedeelde soevereiniteit en willen de voor hen welvarende huidige situatie handhaven.

Straw zou eigenlijk vrijdag een ontmoeting hebben met zijn Spaanse collega over Gibraltar maar die werd op Spaans verzoek uitgesteld. Het Spaanse kabinet is net gewijzigd en de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Ana Palacio, zal later, mogelijk pas na de zomer, met Straw over Gibraltar praten.

Madrid deelt Straws optimistische kijk op het geschil niet. Daar wordt gesproken van 'een impasse' en van Britse onwil om daadwerkelijk en snel een akkoord te sluiten. Nu het puntje bij het paaltje komt aarzelen de Britten. Londen zou bijvoorbeeld bij nader inzien toch elk akkoord aan de bewoners van Gibraltar willen voorleggen. Dat betekent gegarandeerd een afwijzing voor de plannen van Londen en Madrid.