DEN HAAG - De reclassering begint in september een proef met elektronisch huisarrest voor voetbalsupporters die van de rechter een stadionverbod hebben gekregen. De reclassering gaat hierbij voor het eerst gebruik maken van stemherkenning, zo zei J. Bijl, hoofd beleid bij de reclassering Nederland donderdag in de Tweede Kamer.

Het parlement hield een hoorzitting over voetbalgeweld in en rond stadions waarbij mensen uit de praktijk, onder wie vertegenwoordigers van de KNVB, burgemeesters en supporters, aanwezig waren.

Telefonisch melden

Het gaat om pilots in Amsterdam, Rotterdam en Arnhem en betreft ongeveer dertig mensen. Zij moeten zich vanuit huis telefonisch melden, waarbij een computer aan de hand van stemherkenning controleert of de juiste persoon belt. De reclassering vindt dit een goedkope en effectieve manier om mensen te controleren en te beletten naar het stadion af te reizen.

Volgens Bijl gaat het overigens om jongeren die geen voetbalsupporter zijn, maar ook bij andere gelegenheden problemen maken. Ook wordt gekeken naar andere andere strafmogelijkheden, zoals het uitvoeren van taakstraffen tijdens voetbalwedstrijden, om de jongeren zo van de straat te houden.

De reclassering onderzoekt overigens de mogelijkheden om de maatregel met stemherkenning ook te kunnen toepassen bij civielrechtelijke stadionverboden, dat wil zeggen, verboden die door KNVB of een club zijn opgelegd. Dat zijn er veel meer. Wettelijk gezien is dat nu niet mogelijk.

Een vertegenwoordiger van de KNVB zei donderdag dat er dit voetbalseizoen in totaal zo'n duizend stadionverboden zijn opgelegd, tegen achthonderd tijdens het vorige competitieseizoen.

Fotobestand

J. van Deursen, korpschef van politieregio Gelderland-Midden en binnen de Raad van Hoofdcommissarissen belast met voetbalzaken, gaf aan dat hard wordt gewerkt aan een centrale registratie van voetbalvandalen. Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme heeft straks de beschikking over een fotobestand van vijfhonderd voetbalvandalen.

Uit de hoorzitting kwam de wens van diverse partijen naar voren om voetbalvandalen in de toekomst aan te merken als veelplegers. Dat zou de rechter veel meer mogelijkheden geven zwaardere straffen op te leggen.