DEN HAAG - De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie willen dat minister De Geus van Sociale Zaken zijn wetsvoorstel voor de opvolger van de WAO intrekt. Dat hebben zij donderdag gezegd in een spoeddebat in de Tweede Kamer over deze Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).

"Niemand steunt dit wetsvoorstel. De WIA kan en mag niet", aldus PvdA-Kamerlid Bussemaker. Samen met Kamerlid Vendrik van GroenLinks vindt Bussemaker dat De Geus inmiddels helemaal alleen staat met zijn wetsvoorstel.

"De WIA is de molensteen die om de nek van de minister hangt", aldus Bussemaker. Eerder donderdag maakte de PvdA een eigen plan voor de WAO bekend, waarbij de oude wet op enkele aanpassingen na in stand blijft.

Niet alleen de oppositiepartijen zijn kritisch over de WIA. Ook de regeringsfracties zijn ontevreden. De VVD ziet de hele wet niet meer zitten. D66 wil het wetsvoorstel volgende week wel behandelen maar eist op een belangrijk punt aanpassing. De partij wil dat verzekeraars de regeling voor gedeeltijk arbeidsongeschikten gaan uitvoeren, zonder concurrentie van het publieke uitvoeringsinstituut UWV.