SARAJEVO/DEN HAAG - In het dorp Liplje, op 30 kilometer van Srebrenica, zijn de lijken opgegraven van 134 slachtoffers van de genocide in 1995. Dat heeft de Commissie voor Vermiste Personen van de Bosnische moslims en Kroaten donderdag laten weten. Zij verwacht in het massagraf nog de stoffelijke resten van zeker vijftig moslims uit Srebrenica te vinden.

Het gaat om een secundair massagraf. Daarom zijn veel skeletten niet compleet. De Bosnische Serviërs hebben na de massamoord veel slachtoffers opnieuw opgegraven met zwaar materieel als bulldozers.

Proces

De vaak aan stukken gereten lijken werden op afgelegen plaatsen herbegraven om het bewijs van de volkenmoord te verbergen. Die praktijk kwam aan het licht tijdens het proces tegen de Bosnisch-Servische generaal Krstic voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Opgegraven en geïdentificeerde slachtoffers van de genocide krijgen op 11 juli een waardige begrafenis tijdens een ceremonie in Potocari, bij het herdenkingsmonument voor de volkenmoord bijna tien jaar geleden.