BRUSSEL - Nederland doet mee met de NAVO-operatie in Darfur. Nederland zal enkele vluchten uitvoeren om Afrikaanse soldaten te vervoeren naar het spanningsgebied Darfur.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Minister Kamp (Defensie) heeft dat donderdag gezegd bij een NAVO-vergadering in Brussel. Om hoeveel vluchten het gaat, kon Kamp nog niet zeggen. "We kijken nog wanneer onze toestellen beschikbaar zijn", zei de bewindsman over de toestellen die doorgaans de Nederlandse troepen in Afghanistan bevoorraden.

Toestellen

Nederland heeft C-130 Herculestoestellen en DC-10 personen- en vrachttoestellen beschikbaar voor de vluchten. Andere landen die meedoen zijn Frankrijk, Canada en de VS. Ze vervoeren binnen enkele weken ongeveer 5000 Afrikaanse soldaten naar het crisisgebied. De operatie gebeurt samen met de Europese Unie, op verzoek van de Afrikaanse Unie. Het is de eerste NAVO-actie in Afrika.

Kamp

Kamp bevestigde donderdag dat Nederland momenteel bekijkt of het in 2006 troepen kan leveren voor zuid-Afghanistan. Dit past in een geplande uitbreiding van de NAVO naar gevaarlijker Talibangebied. Engeland en Canada doen in elk geval mee met deze uitbreiding naar het zuiden.

Nederlandse heeft momenteel ongeveer vijfhonderd man in Afghanistan, onder wie een groep F-16 piloten. Voor de komende parlementsverkiezingen komen er tijdelijk 750 mariniers bij. Kamp benadrukte dat de inzet in 2006 minder groot is dan in 2004, toen Nederland ook volop in Irak en Bosnië de vrede hielp bewaren.

"Vorig jaar zaten we aan de grens van onze mogelijkheden", aldus Kamp. "Het kan wel iets minder. Maar we bezwijken niet voor de verleiding om helemaal op de rem te trappen. Het is namelijk goed voor de organisatie om de focus te houden op daadwerkelijke inzet."