DEN HAAG - VVD-Tweede-Kamerlid Hofstra pleit in de ronde bewoordingen voor een stakingsverbod voor het personeel van het openbaar vervoer (ov), op dezelfde dag dat door ambtenarenacties het stadsvervoer in enkele grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht stilligt.

Hij erkent het recht op staken "maar dat recht heeft grenzen als het maatschappelijk leven erdoor wordt ontwricht", zei hij donderdag in een debat in de Tweede Kamer over meer concurrentie in het openbaar vervoer.

Immoreel

Hofstra noemt dit soort stakingen "immoreel". Stakingen in ziekenhuizen, elektrische centrales kunnen niet. "In vitale sectoren moeten we regelend optreden." Hofstra kreeg overigens geen enkele steun van andere Kamerleden.

De oproep herinnerde GroenLinks-collega Duyvendak aan de 'worgwet' van Abraham Kuyper uit 1903, die een stakingsverbod voor ambtenaren en spoorwegpersoneel omvatte. Tegenwoordig kan de rechter beslissen over de rechtmatigheid van stakingen in het ov.

"U gaat op de stoel van de rechter zitten", concludeerde Duyvendak. "De rechter beslist op basis van een wet. Die moet dus wat aangescherpt", aldus Hofstra.