BRUSSEL - Ministers van Defensie van NAVO-landen komen donderdag op het hoofdkwartier in Brussel bijeen, vooral om de lopende NAVO-operaties te bespreken. De bewindslieden, onder wie Kamp (Nederland) en Rumsfeld (VS) hoeven daarbij geen ingrijpende besluiten te nemen, aldus bronnen bij de NAVO.

De operaties lopen volgens plan. De organisatie van secretaris-generaal De Hoop Scheffer heeft momenteel acties lopen in Kosovo, de Middellandse Zee, Afghanistan, Irak en binnen enkele dagen ook Darfur.

Darfur

Tot de missie in Darfur is pas woensdag formeel besloten. Het is een spoedklus voor de Afrikaanse Unie. Nog voor het regenseizoen half juli losbarst, vliegen de NAVO en EU samen zo'n 5000 Afrikaanse militairen vanuit verschillende landen naar het crisisgebied. De troepen moeten nog meer vluchtelingen voorkomen in de Soedanese provincie, zo groot als Frankrijk.

De NAVO is wel meer gewend dan wat vliegtochtjes. De omvangrijkste operatie van het moment (ISAF in Afghanistan) telt vele duizenden militairen. De stabilisatietroepen van de NAVO-landen breiden er bovendien gestaag uit. Ze nemen langzaam het commando over van de Amerikanen. Komend voorjaar is zuid-Afghanistan aan de beurt. Rond de parlementsverkiezingen in september moet het aantal NAVO-troepen er pieken tot zo'n 9000.

Kosovo

Tegelijk handhaaft het militaire bondgenootschap voorlopig haar aanwezigheid in Kosovo. Het VN-gebied in Servië is nog steeds gespannen. De komende tijd beginnen gesprekken over de zelfstandigheid van Kosovo en kunnen rellen oplaaien. De KFOR-troepen van de NAVO zijn de laatste maanden getraind om oproer neer te slaan. Zo kan bijvoorbeeld gsm-verkeer worden platgelegd. Relschoppers kunnen elkaar dan lastiger bellen.

Een relatief kleine NAVO-actie loopt ondertussen nog in de Middellandse Zee. Ongeveer tien fregatten en een serie vliegtuigen controleren daar schepen op terrorisme. De NAVO traint verder nog Iraakse militairen. Ongeveer vijfhonderd van hen buiten Iraaks grondgebied en duizend binnen het land. Voor de centra in Irak heeft de NAVO bewakers ingehuurd voor de veiligheid.

Kernwapens

De defensieministers spreken verder kort over de kernwapens in Europa, onder meer op Volkel. Maar een discussie over eventuele verwijdering is nog niet voorzien. Ook de transformatie van de legers naar een snelle reactiemacht komt ter sprake, zonder veel conclusies.

Aan het einde van de ontmoeting schuiven ook de Russische en Oekraïense defensieministers aan tafel. Rusland heeft recent toegezegd bases in Georgië op te ruimen. De NAVO zal bij de Russen voorzichtig aandringen dat nu ook te doen in Moldavië. Verder zal De Hoop Scheffer bespreken hoe het Oekraïense leger meer bij NAVO-operaties kan worden betrokken.