LA PAZ - In het oosten van Bolivia hebben woedende betogers woensdag zeven olievelden van British Petroleum en het Spaanse Repsol bezet. De betogers, indiaanse boeren, eisen dat de olie- en gasindustrie in het straatarme Zuid-Amerikaanse land wordt genationaliseerd.

De betogers namen vier velden van Repsol in ten noorden van de stad Santa Cruz, meldde een woordvoerder van de groep die twintig internationale energiemaatschappijen in Bolivia vertegenwoordigt. Daarna zouden de Guarani-indianen drie velden van het Britse BP in de omgeving hebben bezet.

Zuiden

Eerder drongen demonstranten al een pijpleidingstation in het uiterste zuiden van het land, aan de grens met Chili, binnen. De export van ruwe olie naar de Noord-Chileense havenstad Arica is daardoor stil komen te liggen.

In Bolivia, met name in de hoofdstad La Paz, is het al wekenlang onrustig als gevolg van protestacties. Boeren en mijnwerkers, gesteund door de vakbonden en de linkse oppositie eisen onder meer dat de inkomsten uit de lucratieve energiesector ten goede komen aan de Boliviaanse bevolking.

Voedseltekort

De demonstranten hebben de toegangswegen naar La Paz geblokkeerd. Als gevolg daarvan dreigt een ernstig voedsel- en brandstoftekort in de hoofdstad. Vanwege de onrust heeft de Boliviaanse president Carlos Mesa zijn ontslag ingediend en opgeroepen tot vervroegde verkiezingen.