ADDIS ABEBA - Zeker 22 Ethiopiërs zijn woensdag omgekomen tijdens een veldslag tussen de politie en demonstranten die betoogden tegen vermeende fraude bij de omstreden verkiezingen van vorige maand. Dat hebben medici in de hoofdstad Addis Abeba gezegd.

Ziekenhuismedewerkers spreken van honderden gewonden. "Het hele ziekenhuis is letterlijk gevuld met gewonden", aldus een anonieme bron in een van de ziekenhuizen van Addis Abeba.

Ernstig geweld

Er wordt gevreesd dat het dodental nog verder oploopt. De politie zou honderden schoten hebben gelost op de demonstrerende menigte. Het gaat om het ernstigste geweld dat de Ethiopische hoofdstad sinds 2001 treft. Dat jaar liep een studentenopstand uit op rellen waardoor meer dan dertig mensen omkwamen.

Plunderingen

De autoriteiten hielden het slachtofferaantal woensdagochtend op acht. Volgens de regering is het dodelijke geweld te wijten aan plunderingen, waartoe de oppositie zou hebben aangezet. "In het daarop volgende conflict zijn acht mensenlevens verloren gegaan, wat de regering zeer betreurt", aldus een officiële verklaring.

Studentenprotesten

Het geweld volgt op twee dagen van studentenprotesten en weken van groeiende spanningen over de uitslag van de parlementsverkiezingen, 15 mei. Die laat nog steeds op zich wachten. Volgens de oppositie heeft het regime van premier Meles Zenawi met de verkiezingsuitslagen geknoeid.

Volgens minister van Informatie is de oppositionele Coalitie voor Eenheid en Democratie (CUD) verantwoordelijk voor het geweld. De partij heeft de beschuldigingen ontkend en stelde in een reactie dat de overheid "de mensen terroriseert".