AMSTERDAM - De gemeente , de politie en het COC in Amsterdam gaan gezamenlijk het geweld tegen en de discriminatie van homoseksuelen in de hoofdstad aanpakken. Dat hebben burgemeester Cohen, wethouder Aboutaleb, plaatsvervangend korpschef Wijbenga en de vertegenwoordigers van het COC Nederland en COC Amsterdam woensdag met elkaar afgesproken.

Aanleiding voor het gesprek tussen het COC, de gemeente en politie was de mishandeling van de Amerikaanse journalist Chris Crain op koninginnenacht in Amsterdam. Volgens het COC blijkt uit "een aantal recente incidenten" dat de acceptatie van homoseksualiteit in de hoofdstad ernstig afkalft.

Registratie

Plaatsvervangend korpschef Wijbenga zegde toe dat de politie aangiften waarin homoseksualiteit een rol speelt voortaan beter registreert. Ook zal de politie in samenwerking met het COC op korte termijn een onderzoek opzetten om de gevallen van fysiek en verbaal geweld tegen homo's en lesbiennes in kaart te brengen.

De korpschef erkende dat de politie in de afgelopen tijd bij een aantal voorvallen niet thuis had gegeven, maar beloofde met het COC structureel overleg te gaan voeren om doelgericht geweld en discriminatie aan te pakken.

Voorlichting

"Dankzij het overleg zullen een aantal projecten van het COC met spoed worden uitgevoerd", aldus de projectmanager van COC Amsterdam. Zo zal de organisatie vaker zichtbaar aanwezig zijn op (multiculturele)evenementen in de stad en zal meer voorlichting worden gegeven op scholen. Ook gaat het COC meer doen voor allochtone homoseksuelen, op het gebied van opvang, voorlichting en het organiseren van ontmoetingen. De gemeente ondersteunt de projecten.