ROTTERDAM - De nationale recherche heeft twee mannen van Iraakse afkomst aangehouden die ervan worden verdacht dat zij behoren tot een terroristische organisatie.

Een van hen bezit de Nederlandse nationaliteit. Deze 32-jarige man is begin mei in Amersfoort gearresteerd. Hij zou betrokken zijn bij aanslagen op Amerikaanse legervoertuigen in Irak. De ander is een 35-jarig Iraakse immigrant uit Amersfoort. Dit heeft een woordvoerder van het landelijk parket woensdag bekendgemaakt.

Videoband

In de woning van de Nederlander in Amersfoort is een videoband aangetroffen waarop beelden staan van de voorbereiding van een aanslag op een Amerikaanse militair konvooi in Irak. De opnamen dateren van oktober 2003. De verdachte Irakees staat zelf ook op de beelden.

Op de band leggen gemaskerde mannen in het Arabisch verklaringen af over aanslagen op het Amerikaanse leger in de omgeving van de Iraakse stad Fallujah. Deze verklaringen worden gelardeerd met beelden van ingegraven mijnen. Volgens het landelijk parket luidt het commentaar bij de beelden: "Dit zijn explosieven. De Amerikaanse voertuigen gaan over deze weg. Als zij het benaderen, kunnen wij ze op een afstand van 500 meter tot ontploffing brengen met een afstandsbediening, zodat onze mensen geen gevaar lopen."

Immigranten

De nationale recherche hield naast de 32-jarige man in totaal drie Irakese immigranten aan, in Amersfoort en Barneveld. Twee van hen, 35 en 20 jaar oud, worden (vooralsnog) niet verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Zij zijn gearresteerd op verdenking van inbraak, bedreiging en illegaal wapenbezit. Volgens de parketwoordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat de verdachten aanslagen in Nederland voorbereidden.

Amateurbeelden

De recherche vond bij doorzoeking van de woningen van de verdachten twee vuurwapens en munitie. Tevens werden mobiele telefoons, videobanden, fotorolletjes, foto's, negatieven, computerbestanden en administratieve stukken in beslag genomen. Ook vonden de rechercheurs een groot aantal cd-roms met amateurbeelden van (zelfmoord-)aanslagen in vermoedelijk Irak.

Het onderzoek naar de Irakezen is in september 2004 onder leiding van het landelijk parket begonnen. Aanleiding daarvoor was informatie van de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD over betrokkenheid van Irakese immigranten bij aanslagen in Irak. het landelijk parket onderhoudt contact met de justitiële autoriteiten in de Verenigde Staten over de zaak.

Voorlopige hechtenis

Na hun aanhouding zijn de verdachten door de rechtbank in Rotterdam in voorlopige hechtenis geplaatst. De twee hoofdverdachten worden vrijdag voorgeleid bij de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam, de andere twee zijn voor negentig dagen vastgezet.

De AIVD liet begin dit jaar weten radicale moslims te volgen die vanuit Nederland naar Irak afreizen om te vechten tegen de Amerikanen. Het ging toen om enkele mannen die begin 2005 naar Irak waren vertrokken. Woordvoerder V. van Steen zei woensdag dat de aanhoudingen die nu zijn verricht, "hierop betrekking hebben".

Radicale moslims

Volgens Van Steen zijn er nog steeds radicale moslims die die kant opgaan. "Irak is een van de strijdfronten waar we onderzoek naar doen. Wij houden dit soort reisbewegingen in de gaten en bij terugkeer in Nederland worden de mensen gevolgd, omdat ze een gevaar kunnen vormen."