LOS ANGELES - De politieagent die bij de arrestatie van een zestienjarige jongen grof geweld gebruikte, had daar een goede reden voor. De gearresteerde tiener had de agent in zijn kruis gegrepen, zo vertelde zijn advocaat donderdag aan nieuwszender CNN.

"Wanneer wij alle bewijzen verzameld hebben, zal duidelijk worden dat het geweld gerechtvaardigd was", aldus de advocaat. Politieagenten arresteerden de zwarte Donovan Jackson en zijn vader onlangs in Los Angeles. Een van de agenten gooide de tiener op de motorkap van een auto en sloeg hem in het gezicht. Een toerist filmde het incident. De betrokken agent, Jeremy Morse, is geschorst en aangeklaagd door de familie.

De FBI onderzoekt de mishandeling en de minister van Justitie Ashcroft schakelde ook een mensenrechtenactivist in. De leiding van het politiekorps neemt de zaak hoog op. Een soortgelijke arrestatie in Los Angeles, van de zwarte Rodney King in 1991, leidde tot hevige rassenrellen nadat de betrokken agenten in de rechtzaak vrijgesproken werden.