ROERMOND - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Jupiterstraat in Roermond zijn vrijdagochtend zes kinderen tussen de 4 en 12 jaar overleden. De -jarige moeder van de kinderen sprong uit het raam van de eerste verdieping en raakte zwaargewond.
Roermond

De 34-jarige vader die op verdenking van brandstichting is aangehouden, zit vast op een politebureau elders in het land. De politie heeft hem daar voor zijn veiligheid heengebracht. De brand ontstond rond drie uur.

De brandweer rukte uit met groot materieel en had de brand enige tijd later onder controle. Een brandweerman werd zo overweldigd door emoties dat hij elders moest worden opgevangen.

Alcohol

Het gezin had zeven kinderen. Een kind was op visite bij familie, de andere zes vielen ten prooi aan de vuurzee. Volgens buren van het gezin was de man zwaar onder invloed van alcohol vlak voor drie uur thuisgekomen en had daar ruzie gemaakt. Daarna verliet hij de woning, die even later in lichterlaaie stond. Toen de man daarop weer terugkeerde, sloeg hij op politiemensen en ambulancepersoneel in, waarna hij werd gearresteerd.

Probleemgezin

De familie stond bij politie en hulpverleners al jaren bekend als probleemgezin. Dat bevestigden woordvoerders van politie en justitie. Het gezin had begeleiding van hulpverleners en vrijwilligers.

Relationele spanning

Vrijdagmorgen kwam het door relationele spanningen tot een escalatie die leidde tot de brand. Volgens buurtbewoners keken de ouders nauwelijks om naar de kinderen. De kinderen kwamen regelmatig bij de buren bedelen om eten.

Ontreddering

Een zichtbaar aangedane burgemeester H. Kaiser van Roermond zei vrijdagmorgen met kinderen uit de buurt gesproken te hebben. "Je zag aan hun ogen dat dit het ergste is wat hen ooit overkomen is. Ik zag dat ook in de ogen van de hulpverleners van politie, brandweer en ambulancediensten. Zelfs in de ogen van de mensen van de pers zag ik het verdriet en de ontreddering", zei Kaiser vrijdagmorgen tijdens een persconferentie.

Crisisteam

De burgemeester formeerde om 04.00 uur een crisisteam. Inmiddels houden 25 politiemensen zich bezig met het onderzoek naar de oorzaak van de brand. De politie weet nog niet wie de overleden kinderen zijn. "Ze moeten eerst nog geïdentificeerd worden", zei plaatsvervangend districtschef L. Levels van de politie Roermond.

De burgemeester heeft inmiddels deskundige traumahulp ingeroepen uit heel Nederland om brandweermensen, agenten en buurtbewoners sociaal en psychisch te ondersteunen.