BAEXEM - De belastingrechter in Breda behandelt donderdag de eerste twee zaken van mensen die geld terugeisen dat zij aan de Belastingdienst hebben betaald. In totaal zijn tachtig procedures aanhangig gemaakt, zei belastingjurist C. Meerts woensdag.

De belastingbetalers eisen hun geld terug, omdat zij zich ongelijk behandeld voelen door de Belastingdienst. Die heeft jarenlang mensen in zogenoemde fiscale vrijstaten ongemoeid gelaten. Zo hoefden woonwagenkampbewoners van de Vinkenslag in Maastricht geen of weinig belasting te betalen. De overheid liep daardoor enkele tientallen miljoenen euro's mis.

Meerts, die tevens belastingadviseur is, heeft tientallen mensen aangeraden een procedure aan te spannen. Eerst is geprobeerd via de belastinginspecteur de zaak onderling te regelen, maar dat is niet gelukt. Daarom is besloten tot de gang naar de rechter. Meerts gaat het afgestane belastinggeld van de afgelopen vijf jaar terugvorderen, een redelijke termijn, zo vindt hij zelf. "Voor de ene cliënt gaat het om ongeveer 1400 euro per belastingjaar, voor de ander om een jaarlijkse belastingafdracht van zo'n 150.000 euro."

Meerts vindt het onverteerbaar dat de Belastingdienst en de politiek hebben geweten dat een aantal probleemgroepen zoals kampbewoners en Hells Angels, geen of minder belasting betaalden. "Maar pas na ingrijpen van staatssecretaris Wijn van Financiën is daar een einde gemaakt. En dat terwijl het probleem al jaren bekend was."

Meerts verwacht dat de belastingrechter binnen zes weken uitspraak doet in de eerste zaken. Die zullen volgens hem van groot belang zijn voor alle tachtig procedures.

De Belastingdienst zegt in een reactie het oordeel van de rechter af te wachten.