NEW YORK - In New York is een traditie in ere hersteld. Donderdag begon de 'schuldenklok' weer te tikken, een scherm van 3 bij 8 meter op de hoek van Sixth Avenue en 42nd Street waarvan de nationale schuld van de Verenigde Staten valt af te lezen.

30 dollar per seconde

Toen de klok begon te lopen, stond er het bedrag van 6,1 biljoen dollar op, overeenkomend met bijna 67.000 dollar per Amerikaans huishouden. Per seconde kwam er 30 dollar bij.

In september 2000 werd de teller stilgezet en afgedekt. De Amerikaanse overheid zwom toen in het geld, onder meer door sterk gestegen aandelenkoersen die de bestedingen in de VS tot grote hoogte brachten.

106 miljard dollar schuld

Nu voorziet de regering voor dit jaar een begrotingstekort van 106 miljard dollar. Volgende week komen er nieuwe ramingen die volgens analisten op 200 miljard dollar uitkomen.

De klok werd in 1989 geïnstalleerd op initiatief van de makelaar Seymour Durst, die in 1995 overleed. Hij wilde zo de Amerikanen bewust maken van hoeveel toekomstige generaties moesten betalen als de overheid geld bleef lenen. Het onderhoud aan de klok kost ongeveer 2000 dollar per maand.