GRONINGEN - De studenten die betrokken waren bij een ontgroeningsritueel die een 21-jarige Groningse student vorige week bijna het leven kostte, worden niet vervolgd. Volgens de politie heeft onderzoek uitgewezen dat er geen sprake is van een strafbaar feit.

De 21-jarige student moest tijdens zijn ontgroening zoveel liters water drinken dat hij een epileptische aanval kreeg en zijn bewustzijn verloor. Pas na anderhalve dag in het ziekenhuis te hebben gelegen werd hij weer wakker.

Lichamelijke conditie

Mede omdat de betrokkenen niet op de hoogte waren van de gevaren van het drinken van vele liters water is er geen sprake van een strafbaar feit, laat de politie woensdag weten. Ook is het volgens een zegsman nog maar de vraag of een ander net zo had gereageerd op zoveel vocht. "Ook de lichamelijke conditie van iemand speelt een rol", zegt hij.

De student heeft volgens de politie nog geen aangifte gedaan. Hij heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Rapport

Een woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) zegt dat de universiteit voorlopig nog geen maatregelen neemt. De studentenvereniging waar het voorval plaatshad, heeft inmiddels een rapport over het incident bij de instelling ingediend, maar het moet intern nog worden besproken.

De RuG zal er bij de studentenvereniging wel op aandringen meer haar eigen verantwoordelijkheid te nemen, ook buiten de traditionele introductieperiodes.

Vice-praeses A. Hemmes van studentenvereniging Albertus Magnus, waar het incident zich afspeelde, liet in een reactie weten blij te zijn met de uitkomsten van het politieonderzoek. De vereniging gaat maatregelen nemen om soortgelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen.