PARAMARIBO - Desi Bouterse heeft zijn ontslag aangeboden als voorzitter van de Surinaamse Nationale Democratische Partij (NDP). Dat heeft het bestuur van die partij woensdag bevestigd.

Bouterse diende zijn ontslagbrief maandag in bij het bestuur van de NDP. Hij zei zich daarmee te houden aan de belofte die hij deed tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen van vorige maand. De voormalige legerleider zei toen dat hij zou opstappen als de VVV van Jules Wijdenbosch meer dan vier zetels zou halen. Dat werden er uiteindelijk vijf.

Verantwoordelijkheid

De secretaris en campagneleider van de NDP, Ramon Abrahams, liet weten dat het bestuur Bouterses ontslag in overweging neemt, maar dat niet zonder meer zal accepteren. Bouterse heeft de verantwoordelijkheid voor de vele kiezers die op hem hebben gestemd, zei Abrahams.

Onder leiding van Bouterse verdubbelde de NDP bij de parlementsverkiezingen haar zetelaantal van zeven naar vijftien. De partij kreeg echter niet genoeg stemmen om de president te mogen leveren. Bouterse had van tevoren aangegeven die post te ambiëren.