GOES - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken is woensdag aan het eind van de ochtend massaal uitgefloten en uitgejoeld, toen hij zich meldde bij de protestactie van de politie in Goes. Naar schatting 2500 politiemensen begonnen in Zeeland met hun betoging tegen de in hun ogen verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden.


Politieagenten uit de regio Haaglanden vertrokken woensdagochtend met twee bussen naar de Zeelandhallen in Goes

De politieagenten verzamelden zich in Goes en langs de snelweg A58 richting de stad. De protestbijeenkomst in de Zeelandhallen is het begin van een reeks acties de komende maand waar burgers geen last van zullen hebben. Als dat allemaal niets oplevert, gaat na de zomer "de stekker eruit", kondigde voorzitter H. van Duyn van de Nederlandse Politiebond aan. "Dat betekent dat we massaal het werk gaan neerleggen en dat er dan alleen sprake zal zijn van noodhulp. Die actie gaan we nu al voorbereiden."


Remkes ontvangt poster bij politieactie Goes - Guy van den Bossche

Volgens de politiebonden is uit gesprekken met minister Remkes van Binnenlandse Zaken duidelijk geworden dat de situatie voor de politie ingrijpend achteruit zal gaan. "Remkes wij zijn woedend!", scandeerden de actievoerders herhaaldelijk in koor, terwijl de minister hen vanaf het podium aankeek.

Feitelijke informatie

Remkes zei dat de onderhandelingen over nieuwe regelingen voor de politie wat hem betreft donderdag weer verder gaan, zolang de gesprekken maar op basis van feitelijke informatie en met een zakelijke insteek worden gevoerd. "Wij worden weer genaaid", zongen de agenten aan het einde van zijn toespraak.

De voorzitters van de vakbonden lieten daarop weten alleen te willen onderhandelen als er uitzicht is op een goed resultaat. Vanaf zondagavond 23.00 uur zal de politie dertien dagen lang 24 uur per dag actievoeren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag, kondigde Van Duyn aan.

Het is de bedoeling dat deze 'Blauwe Belegering' een "grimmig karakter" krijgt. "Ik ben bereid u volgende week vriendelijk te ontvangen, maar wel aan de onderhandelingstafel", zei Remkes. De dertiendaagse actie gaat volgens Van Duyn ook door als er eventueel weer gesprekken beginnen.