DEN HAAG - De Tweede-Kamerfractie van het CDA heeft Maxime Verhagen donderdagavond gekozen als nieuwe fractievoorzitter.

Hij volgt CDA-leider Balkenende op die premier wordt van een kabinet van CDA, Lijst Pim Fortuyn en VVD. Het politiek leiderschap van de christen-democraten blijft daarmee ook in handen van Balkenende. Buitenlandwoorvoerder Verhagen versloeg het vrouwelijke Kamerlid Ross met 27 stemmen tegen 15.

De Hoop Scheffer

De carrière van Maxime Verhagen begint steeds meer op die van zijn oude politieke baas De Hoop Scheffer te lijken. Eerder nam hij al de post van De Hoop Scheffer als belangrijkste buitenlandwoordvoerder over toen deze de CDA-fractie in 1997 ging leiden. Nu vervolgt Verhagen opnieuw de route van De Hoop Scheffer met het fractievoorzitterschap.

Geen ervaring

Nu CDA-leider Balkenende premier wordt, liep de afgelopen weken een zoektocht naar een nieuwe fractieleider. De naam van Verhagen zoemde daarbij al een tijdje rond aan het Binnenhof, maar op de keper beschouwd is zijn benoeming tamelijk onverwacht. Hij is weliswaar een gedreven christen-democraat, maar heeft geen ervaring op sociaal-economisch of financieel terrein. Dit was precies de kritiek die indertijd klonk na de aanstelling van De Hoop Scheffer als fractieleider.

Drammerig

Verhagen stond de afgelopen jaren bekend als een felle, pinnige, bijkans drammerige debater. "Buitenlandse politiek is meer dan een mooi krijtstreeppak en je talen spreken", zo voegde hij minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken ooit toe. De laatste maanden dook zijn gezicht steeds vaker op aan de tafels waar de fractietop van het CDA dineerde. Het bleek een voorbode van zijn leiderschap. Het valt voor Verhagen te hopen dat dit minder dramatisch eindigt dan het fractievoorzitterschap van De Hoop Scheffer.