ROTTERDAM - De familie van Pim Fortuyn heeft 250 mensen uitgenodigd om op de Rotterdamse luchthaven het afscheid van de vermoorde politicus bij te wonen. Het lichaam wordt 20 juli vanaf dit vliegveld overgevlogen naar zijn laatste rustplaats in Italië. Voor het publiek is een speciaal deel op het luchthaventerrein gereserveerd.

Besloten ceremonie

Het tijdelijke graf van Fortuyn op de begraafplaats Westerveld in Driehuis wordt op 19 juli tijdens een besloten ceremonie geopend. De rouwauto met het stoffelijk overschot vertrekt rond 21.00 uur naar Rotterdam Airport. De route loopt via de A9, de A4 en de A13.

Restaurant Horizon

Bij aankomst op Rotterdam Airport begeleiden leden van de marechaussee en de KLPD de stoet stapvoets naar een mortuarium op het luchthaventerrein waar de familie een besloten nachtwake houdt. De familie ontvangt op 20 juli de 250 gasten in restaurant Horizon in de passagehal van de luchthaven. Dit restaurant en het bijbehorende terras bieden uitzicht op de startbaan. Tot 12.00 uur is dit restaurant alleen toegankelijk voor de genodigden.

Vliegveld alleen toegankelijk voor reizigers

Om te voorkomen dat in- en uitgaande lijndiensten en vakantievluchten vertraging oplopen door massaal toegestroomd publiek dat afscheid van Fortuyn wil nemen, is het hoofdgebouw van de luchthaven tussen 08.00 en 12.00 uur alleen toegankelijk voor reizigers met geldige reisdocumenten die moeten vertrekken. Om ook het grote publiek de gelegenheid te geven afscheid te nemen, heeft de luchthaven een apart gedeelte van het terrein ingeruimd. Dat biedt de toeschouwers uitzicht op het platform waar de kist van Fortuyn aan boord van het toestel wordt gebracht. Omdat de luchthaven een grote toestroom van mensen voorziet, verzoekt het bedrijf de mensen met het openbaar vervoer naar het vliegveld te komen. Automobilisten kunnen hun voertuig parkeren op het nabij gelegen industrieterrein Noordwest. Pendelbussen brengen deze mensen naar Rotterdam Airport.

'Last Post'

Acht dragers brengen de kist met het stoffelijk overschot om 10.30 uur aan boord van het vliegtuig, een propellervliegtuig van Trans Travel Airlines. Op het moment dat het laadruim van dit toestel sluit, brengt een trompettist als eresaluut de 'Last Post' ten gehore.

Regenboog

Nadat de 32 familieleden en vrienden die Fortuyn begeleiden, aan boord zijn gegaan taxiet het toestel langzaam van het platform naar de startbaan. Daarbij passeert het twee brandweerauto's die het vliegtuig in een fijne waternevel zullen hullen. Bij zonnig weer zal hierdoor een kunstmatig opgewekte regenboog verschijnen. Het toestel stijgt om 11.00 uur op en vliegt daarna als afscheid over het stadscentrum van Rotterdam. Naar ceremonieel luchtvaartgebruik gebeurt dat met uitgeklapte wielen en ontstoken landingsverlichting.